Voor bedrijven

Eenvoudig investeren in de vitaliteit van medewerkers

Dordrecht, 10 april 2012

Door de inzet van Runningtherapie kunnen bedrijven op een eenvoudige manier investeren in de vitaliteit van hun medewerkers. Hierdoor gaat de productiviteit omhoog en worden verzuimkosten lager. Het aanbod van Runningtherapie aan bedrijven is nieuw en past bij de aandacht voor preventie en de mentale gezondheid.


Wat houdt Runningtherapie voor bedrijven in?
Runningtherapie is het inzetten van een duurloop als middel om vitaal te blijven. Hardlopen voorkomt stressgerelateerde aandoeningen, burn-outs en depressies. Daarnaast wordt Runningtherapie al een aantal jaren succesvol ingezet als onderdeel van hersteltrajecten bij mensen met deze klachten. Sinds kort wordt Runningtherapie zelfs vergoed door sommige zorgverzekeraars. Het is voor het eerst dat Runningtherapie actief wordt aangeboden als preventiemiddel.

Runningtherapie voor bedrijven is nieuw. Dit aanbod bestaat uit een traject van 12 weken begeleid hardlopen en verschillende tests om de vooruitgang te meten. Aan dit traject kunnen 15 medewerkers tegelijk deelnemen, zodat er ruimschoots aandacht is voor begeleiding en motivatie. Alles wordt zo veel mogelijk op de bedrijfslocatie georganiseerd. Bovendien kunnen deelnemers met goed aangemeten schoenen direct van start.


Waarom Runningtherapie voor bedrijven?

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat het met de (mentale) gezondheid van de Nederlandse bevolking niet best is gesteld. Bijna 50% van de mensen in Nederland heeft last van overgewicht. En zo’n 10 van de 100 medewerkers hebben te lijden onder stress, waarvan er 4 een verhoogde kans lopen op een burn-out. Daarnaast slikken ongeveer 1 miljoen mensen anti-depressiva en 3 miljoen mensen met regelmaat slaappillen. De World Health Organization (WHO) heeft de voorspelling gedaan dat depressie in 2020 volksziekte nummer 1 zal zijn. Al deze klachten hebben impact op de productiviteit en het ziekteverzuim van medewerkers. En dus op de bedrijfskosten.

Om rekenvoorbeelden hiervan te geven: overgewicht is gemiddeld genomen verantwoordelijk voor 20% van de verzuimkosten van een bedrijf. Iemand met een burn-out is al snel een jaar bezig om op hetzelfde niveau terug te komen. Los van de kosten van een hersteltraject moet de werkgever het salaris gewoon doorbetalen, zorgen voor vervanging en lijdt het tot kwaliteitsverlies. Er wordt veelal gerekend met een bedrag van 200 euro per dag aan kosten voor de werkgever. Bij een burn-out is dit op jaarbasis ruim 50.000 euro.

Werkgevers kunnen hier in samenwerking met hun medewerkers wat aan doen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die 3 uur per week sporten de kans op een psychische stoornis met maar liefst 50% verkleinen. Bovendien herstellen deze mensen sneller (Trimbos instituut, zie rapport in noot voor de redactie). Voor een bedrijf is een business case dus snel gemaakt. TNO geeft aan dat van elke euro die wordt geïnvesteerd in gezondheidsbeleid, 2,5 euro wordt terugverdiend door minder ziekteverzuim en meer plezier in het werk.

Naast de bedrijfskundige kanten van het verhaal is het ontzettend leuk en verbindend om samen met collega’s te lopen. Het samen ervaren van successen en het buiten zijn geeft deelnemers meer energie. Dit heeft ook een uitstraling naar de arbeidsmarkt en richting klanten. Steeds meer bedrijven kiezen ook om die reden voor een investering in de bedrijfsvitaliteit.

In Amerika zie je dat vitaliteit als belangrijk onderdeel binnen bedrijfsstrategieën wordt neergezet. En dat het bijdragen aan iemand levensstijl past binnen duurzaam ondernemen.


Wat maakt hardlopen een geschikte sport?

Hardlopen is eenvoudig op te pakken. Je hebt slechts schoenen en functionele kleding nodig. Voor hardlopen geldt: je kunt het overal en altijd doen. Bij zwemmen of fietsen heb je altijd spullen of faciliteiten nodig, wat zorgt voor een drempel en potentieel excuus.

De intensiteit van hardlopen is zeer geschikt, zowel om je conditie te trainen als voor de afleiding. Je wordt gedwongen actief met jezelf (ademhaling) bezig te zijn en even niet met je werkdag van vandaag of morgen. Deze intensiteit is niet gemakkelijk te realiseren met bijvoorbeeld zwemmen of fietsen. Bij het lopen zoeken we bewust de natuur op. De frisse lucht en het bewegen tussen het groen geeft een extra stimulans.

De grootste kracht van hardlopen is dat kleine successen als snel kunnen worden behaald. Voor elk niveau en voor elke leeftijd is dit anders. Deelnemers halen hier veel vertrouwen uit en gaan met een trots gevoel naar huis. Belangrijk is wel dat je hardlopen verantwoord oppakt. Een blessure door overbelasting is gemakkelijk opgelopen. Daarin heeft de Runningtherapeut een belangrijke rol.


Is Runningtherapie voor bedrijven nieuw in Nederland?
Ja, de propositie voor bedrijven is recent ontwikkeld. Er zijn ongeveer 150 Runningtherapeuten in Nederland. Die richten zich voornamelijk op individuen die willen herstellen van een burn-out of depressie. Doordat Runningtherapie ook een voorkomende werking heeft bieden wij dit aan als preventiemiddel om zo de deelname aan het arbeidsproces te maximaliseren.


Wat is de rol van een Runningtherapeut?

Gedurende het traject ontvangen de deelnemers tips over voeding en hardloopschema’s. Stap voor stap zorgen we ervoor dat de deelnemer zelf verder aan de slag kan. En dat hardlopen onderdeel gaat uitmaken van zijn of haar agenda. We meten de vooruitgang bij de deelnemers. Dit gebeurt onder andere op het gebied van conditie, stress en welbevinden.


Wie zijn de initiatiefnemers hiervan?

Initiatiefnemers zijn Jaap van Gelderen (Runningtherapeut te Dordrecht), Simon van Woerkom (Fysiotherapeut en Runningtherapie Nederland).

De initiatiefnemers zijn de samenwerking aangegaan vanuit de wetenschap dat preventie en mentale gezondheid de komende jaren steeds belangrijker worden. En vanuit de persoonlijke overtuiging te willen bijdragen aan een verbeterde leefstijl van mensen.

Met een groep van Runningtherapeuten zorgen we voor dekking door het hele land. In eerste instantie focus ik me op bedrijven in de Drechtsteden.

Vitale organisaties staan sterker en presteren beter!

De vitaliteit van medewerkers is van invloed op directe kosten én productiviteit

Vergoedingen vorige pagina  volgende pagina Jaap van Gelderen

top