top of page
'Hardlopen beter dan medicijnen' (3).png

 RUNNINGTHERAPIE IN EEN NOTENDOP

Versterk je mentale welzijn met de therapeutische kracht van de rustige duurloop. Door het geleidelijk opbouwen van het hardlopen, vergroot je stresstolerantie, verbeter je stemming en stimuleer je de aanmaak van positieve hormonen zoals dopamine, endorfine en serotonine. Hardlopen als therapie is wereldwijd onderzocht en bewezen effectief, niet alleen voor psychische voordelen, maar ook voor een betere fysieke gezondheid. Dus ren jezelf vrij en vind balans voor lichaam en geest

Runningtherapie, de weg naar mentale en fysieke welzijn. Ontstaan in Nederland in 1988, waar pioniers zoals Wim Heinen hardlopen inzetten als therapie voor psychische klachten. Tegenwoordig wordt Runningtherapie erkend als waardevolle aanvulling op bestaande behandelingen, ondersteund door professionals zoals psychiater Bram Bakker, fysiotherapeut en Runningtherapeut Simon van Woerkom, en bewegingswetenschapper dr. Ruud Bosscher. Van gewichtscontrole tot het verminderen van stress, vermoeidheid en concentratiestoornissen, Runningtherapie biedt een op maat gemaakt programma om psychische klachten te verminderen. Laat jezelf groeien, stap voor stap, tot 2 tot 5 keer per week een half uur ontspannen joggen. Begin jouw reis naar veerkracht, respecteer je grenzen en ontdek hoe je met plezier kunt lopen, niet alleen tijdens de therapie, maar ook in het dagelijks leven.

''Je rustige ontsnapping voor geestelijke veerkracht''

De inzet van runningtherapie

Runningtherapie kan worden ingezet bij een breed scala aan psychische aandoeningen, waaronder stemmingsstoornissen, angststoornissen, somatoforme stoornissen, schizofrenie en andere psychotische stoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, a-specifieke lichamelijke klachten, stress, vermoeidheid, slaapproblemen, agressie/impulsiviteit, middelenmisbruik, hyperactiviteit en seksuele problemen. Bewegen, met name hardlopen, kan een waardevolle bijdrage leveren aan de behandeling van vrijwel elke psychische stoornis, en Runningtherapie biedt de mogelijkheid om deze voordelen te benutten.

Dit kan runningtherapie voor jou doen.

Het versterkt niet alleen je hart- en vaatstelsel, maar brengt ook rust in je gedachten, waardoor je je vrijer en opgewekter voelt. Onderzoeken bevestigen de effectiviteit van Runningtherapie en psychologen benadrukken de heilzame werking van regelmatige lichaamsbeweging. Wereldwijd onderzoek toont aan dat Runningtherapie een positieve invloed heeft op diverse aspecten, zoals depressie, burn-out, het ontwikkelen van een gezonde levensstijl, gewichtsvermindering, psychosomatische klachten, agressieregulatie, fysieke conditie, angstklachten en terugvalpreventie.

 Het traject

Onze Runningtherapie-cursus strekt zich uit over 12 weken en omvat begeleide individuele trainingen, twee keer per week. Elke training duurt maximaal 1 uur, afhankelijk van het stadium van de cursus. Waar andere kiezen voor groepstrainingen, kiezen wij bij Runningtherapie Dordrecht voor de individuele benadering. Voordat de cursus begint, is er een intake. In samenspraak met de cursist wordt er een trainingsschema opgesteld, waarbij de trainingsbelasting in overleg wordt vastgesteld. We bieden ook advies over sportkleding en loopschoenen. We evalueren wekelijks de voortgang en coachen aan de hand van hun logboek. Halverwege de cursus is er een tussenevaluatie en gedurende de hele cursus is er dagelijks telefonisch advies en motivatie beschikbaar. We sluiten de cursus af met een eindevaluatie inclusief een fitheidstest. Indien gewenst, kunnen we doorverwijzen naar bestaande loopgroepen na controle en evaluatie. We hebben een korte communicatielijn met behandelaars en waarborgen een vertrouwelijke en discrete benadering. Na afronding van de cursus ontvangt elke deelnemer een certificaat als erkenning voor hun inzet en prestatie.

bottom of page